‘Soms is een schaap gewoon een schaap’

Afgelopen week zakte het Parabelproject met trein en auto af naar de Zuidelijke Nederlanden, waar in Leuven het jaarlijkse congres van de EABS (European Association of Biblical Studies) werd gehouden. Binnen de conferentie heeft het Parabelproject zijn eigen sessie (over, uiteraard, parabels) waarvoor zowel wetenschappers van buiten, als van binnen het project zich mochten aanmelden.

V.l.n.r. Reuven Kiperwasser, Eric Ottenheijm en Annette Merz

V.l.n.r. Reuven Kiperwasser, Eric Ottenheijm en Annette Merz

Dit jaar kon onze sessie op grote belangstelling rekenen. Tot de sprekers behoorden onder andere professor Peter Tomson, die veel geschreven heeft over de relaties tussen het vroege christendom en het vroege jodendom. Daarnaast gaf Reuven Kiperwasser, die al jaren zelf bezig is met parabels, een lezing. Nieuwkomer in onze sessie was professor Ernest van Eck uit Zuid-Afrika. Van Eck is al langere tijd bezig met het analyseren van parabels op basis van de sociaal-historische informatie die hij vindt in antieke Egyptische papyri. Van Eck vindt dat er vaak veel te veel theologische en metaforische

betekenis aan de parabels toegeschreven wordt.

In het midden (roze overhemd) Ernest van Eck

Tweede van rechts: Ernest van Eck

Hij pleitte ervoor de parabels in de eerste plaats te lezen als boodschappen over hoe je in het hier en nu moet handelen. Hij citeerde daarbij professor Kloppenborg, die stelde dat soms in de parabels ‘een schaap gewoon een schaap is’.

Uiteraard verzorgden we zelf ook een aantal lezingen, over onder meer vrouwen in de parabels, maaltijdparabels, en over de parabel van de rotte vis (Mekhilta Beshallach 2:107-118).

DSC_0020_16Naast internationale sprekers, kwamen er dit jaar ook meer internationale luisteraars op onze sessie af. Daaronder waren ook verscheidene Israëlische wetenschappers, die met hun grondige kennis van de rabbijnse geschriften waardevolle bijdragen leverden aan de discussies.

Tussen de verschillende sessies door was er gelukkig ook af en toe nog tijd voor een drankje of een wandeling, want tropisch warm was het ook in Leuven. In dergelijke omstandigheden is een ijsje meer dan gewoon een ijsje; in rabbijnse termen zouden we kunnen zeggen dat het een voorportaal tot de komende wereld is.

Verslag en foto’s: Martijn Stoutjesdijk

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

  1. Anneke van Egmond schreef:

    interessant dat er Israëlische wetenschappers zijn geweest.
    Ik zou wel iets meer van hun bijdrage willen weten.
    Gaan jullie inelk geval zo door.

    • Martijn Stoutjesdijk schreef:

      Bedankt voor je reactie, Anneke! We gaan voorlopig zeker door, en als we meer horen van de Israëlis laten we het jullie weten.

  2. Jan Stoutjesdijk schreef:

    Boeiend, Martijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.