Utrecht Religie Forum-lezing Eric Ottenheijm: ‘De Barmhartige Samaritaan en de Archeologie’

Op 26 september zal dr. Eric Ottenheijm een lezing houden voor het Utrecht Religie Forum over het religieuze landschap van de parabel van de barmhartige Samaritaan. Als trouwe volgers van het Parabelproject  bent u daar natuurlijk ook van harte voor uitgenodigd! Zie voor meer info onderstaande uitnodiging, of bezoek de website van de Universiteit Utrecht.

Parabels
Parabels zijn kleine, fictieve, vertellingen die dienen om een inzicht of om kennis te verhelderen of aan te duiden. De parabels van Jezus behoren, net als die van de rabbijnen, tot de kern van hun onderricht, zowel qua vorm als qua inhoud. De beroemdste is de parabel van de barmhartige Samaritaan (Lukas 15:25-37), waarin niet een Leviet of een priester, maar een niet-Joodse Samaritaan de betekenis laat zien van de kern van de Wet van Mozes, de naastenliefde.

De Barmhartige Samaritaan
Wat is het religieuze landschap van deze parabel? In deze lezing verkennen we de parabel aan de hand van haar tekst en haar lokalisering in het Heilige Land, maar ontdekken we ook verrassende verbindingen met de filmgeschiedenis en de moderne archeologie. De parabel blijkt op punten een realistische achtergrond te hebben, en op haar beurt drukt ze een stempel op het huidige religieuze en politieke landschap in Israël en Palestina, op weg van Jeruzalem naar Jericho…

Over de spreker
Eric Ottenheijm is docent Bijbelwetenschappen en onderzoeker op het gebied van Rabbijns Jodendom en vroeg christendom. Momenteel leidt hij het NWO-onderzoekproject naar christelijke en rabbijnse parabels, het Parabelproject, dat gelokaliseerd is aan de Universiteit Utrecht en Tilburg University.

Tijd en plaats

  • Wanneer: dinsdag 26 september, van 20.00 tot 22.00 uur
  • Waar: zaal 0.02, Drift 25, Utrecht
  • Toegang is gratis; aanmelden niet nodig
  • Zie ook de website van de Universiteit Utrecht.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.