Boekpresentatie The Meshalim in the Mekhiltot

For English, click here

In 2014 is het NWO-project Parables and the Partings of the Ways van start gegaan, onder leiding van Eric Ottenheijm (Universiteit Utrecht), Marcel Poorthuis (Tilburg University) en Annette Merz (PThU). In het onderzoeksproject zijn parabels uit het vroegrabbijnse jodendom en vroege christendom verzameld, vertaald en vergeleken om een antwoord te vinden op de vraag waarom het jodendom en het christendom zijn gescheiden in de eerste eeuwen van onze jaartelling.

Dr. Lieve Teugels met The Meshalim in the Mekhiltot (2019, Mohr Siebeck). Foto: Rob Nelisse, Imageworkplace, 2019.

In mei is de kritische teksteditie The Meshalim in the Mekhiltot. An Annotated Edition and Translation of the Parables in Mekhilta de Rabbi Yishmael and Mekhilta de Rabbi Shimon bar Yochai verschenen, van de hand van dr. Lieve Teugels. Deze editie bevat een kritische synoptische editie (manuscripten, fragmenten, eerste drukken) van verschillende rabbijnse parabels uit de Mechiltot, de tannaïtische zuster-Midrasjiem en het boek Exodus. De tekstgetuigen zijn overzichtelijk naast elkaar in kolommen afgedrukt zodat overeenkomsten en verschillen gemakkelijk zichtbaar en raadpleegbaar zijn. Van iedere parabel is een moderne vertaling naar het Engels opgenomen. Daarnaast zijn alle parabels voorzien van inhoudelijke, historische en literaire commentaren.

Teugels zal haar boek The Meshalim in the Mekhiltot presenteren op maandag 24 juni 2019 van 17:30 tot 18:00 tijdens de internationale conferentie Power of Parables: Narrating Religion in Late Antiquity in Utrecht. De boekpresentatie zal worden ingeleid door prof. dr. Annette Merz (PThU). Daarnaast zullen Tamar Kadari (Schechter Institute Jerusalem) en Matthijs den Dulk (Radboud University) reageren op de publicatie. Met speciale dank voor Esther van Eennennaam, die ondersteuning heeft geboden bij de totstandkoming van de teksteditie. De boekpresentatie wordt afgesloten met een receptie en kosher buffet.

 Wat:                 Boekpresentatie The Meshalim in the Mekhiltot

Wanneer:         Maandag 24 juni 2019, 17:30-18:00 (aansluitend receptie en buffet)

Waar:               Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK), Domplein 4, 3512 JC Utrecht

De boekpresentatie is toegankelijk voor iedereen. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen naar parabelproject@uu.nl (o.v.v. boekpresentatie).

Meer informatie:

https://parabelproject.nl/conferentie/

https://www.mohrsiebeck.com/en/book/the-meshalim-in-the-mekhiltot-9783161556487

https://video.vu.nl/media/Rabbinic+parables%2C+manuscripts+and+digital+humanties/1_f5ffzewr

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.