Boekpresentatie ‘Parels van wijsheid. Parabels, fabels en gelijkenissen in de wereldliteratuur’

Het onderzoeksproject ‘Parables and the Partings of the Ways’ (NWO 2014-2020), van de Universiteit Utrecht, de Tilburg School of Catholic Theology (TiU) en de Protestantse Theologische Universiteit Amsterdam, publiceerde in 2020 Parabels. Onderricht van Jezus en de rabbijnen. Met deze populair-wetenschappelijke publicatie kwamen inzichten van het Parabelproject onder de aandacht van het grote publiek. Het boek werd zeer goed ontvangen en is inmiddels aan zijn derde druk begonnen. Om één van de recensies te citeren: “Parabels is een prachtige uitgave, die zeker in een behoefte zal voorzien.” (Zie hier voor meer info over het boek.)

Nu – vier jaar later – presenteert het onderzoeksproject met trots een vervolg, en wel:

Parels van wijsheid. Parabels, fabels en gelijkenissen in de wereldliteratuur

In deze bundel wordt het net breder uitgeworpen. Specialisten uit allerlei onderzoeksgebieden zijn gevraagd één of meer parabels uit hun discipline te bespreken. Zo zijn er naast nieuwe bijdragen over Joodse en christelijke parabels hoofdstukken over parabels in de islam, in de Griekse filosofie, in het boeddhisme en hindoeïsme, maar ook in het toneel, de film, in televisieseries en in de Donald Duck. Hierdoor legt de bundel verrassende connecties bloot van ‘ons’ genre van de parabels. De bijdragen tonen aan dat de gedachte dat de parabel een uniek joods-christelijk genre of joods-christelijke uitvinding is niet klopt.

Het nieuwe boek komt aan het einde van de maand juni uit. Ter ere daarvan organiseert het Parabelproject op donderdagmiddag 27 juni een boekpresentatie. Tijdens de boekpresentatie zullen verschillende auteurs hun hoofdstuk kort toelichten (prof. dr. Marcel Poorthuis, drs. Marijn Zwart) en zal een externe spreker, prof. dr. Johan Goud, een reactie geven op het boek én een oproep doen tot een nieuwe dimensie van parabelonderzoek: de receptie in de beeldende kunst.

Praktische details

  • Het programma begint om 14.30 uur en duurt tot 16.00 uur met aansluitend een borrel.
  • De locatie is de Aeneaszaal in de Tilburg School of Catholic Theology, Nieuwegracht 61, te Utrecht (!).
  • Toegang is gratis, maar aanmelden is vereist en kan via https://forms.gle/hy9vyNXEbWQfA69B8.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.