Het project

Barmhartige Samaritaan, door Vincent van Gogh

Barmhartige Samaritaan, door Vincent van Gogh

In het parabelproject verzamelen, vertalen en vergelijken onderzoekers van de Universiteit Utrecht en de Universiteit Tilburg parabels uit het vroege christendom en het vroegrabbijns jodendom om zo meer te weten te komen over de opsplitsing van beide godsdiensten. In ons project, officieel getiteld ‘Parables and the Partings of the Ways’ (2014-2019) en financieel mogelijk gemaakt door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), laten we de rijkdom zien van vroeg-Joodse en christelijke parabels, en van de wijze waarop ze worden gebruikt of uitgelegd.

Omdat we denken dat er veel mensen zijn in Nederland die geïnteresseerd zijn in de gelijkenissen, willen we graag iets van onze inzichten en ontdekkingen met jullie delen (zie ook ons nieuwe, Nederlandstalige boek). Daarom posten we minstens één keer per maand een blog op deze website, die elke keer door een ander lid van ons team wordt geschreven. Wil je graag op de hoogte gehouden worden van ons blogs en ons project? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en like onze Facebookpagina. Daar kun je ook zelf meedenken en -praten over de parabels.

Hoe deze website te gebruiken

Tot slot iets over de indeling van deze website. Via het bovenste menu vind je meer informatie over ons team, wat we doen (publicaties en evenementen) en wat parabels precies zijn. Het onderste menu helpt je door de blogs te navigeren, bijvoorbeeld door op een bepaalde parabel, auteur of thema te zoeken. Ook kun je er opnames van lezingen terugvinden en speciale gastblogs.