Parabel van de maand september

In deze rubriek presenteren wij elke maand een rabbijnse parabel (mashal) uit de midrash. Soms lijken die parabels op gelijkenissen uit het Nieuwe Testament, soms helemaal niet, maar altijd zetten ze aan tot nadenken. Deze maand een parabel over een koning en zijn zoon.

Sifre Numeri 105

“Toen de wolk van boven de tent geweken was, zie, Mirjam was melaats als sneeuw; toen Aäron zich naar Mirjam omkeerde, zie ze was melaats.” (Num. 12:10)

Het lijkt op een koning van vlees en bloed, die tot de gouverneur zei: “Kastijd mijn zoon! Maar kastijd hem pas, als ik weg ben, want een vader is met zijn zoon begaan.”

Zie, dat is een redenering van licht naar zwaar. Als de Plaats [God] begaan is met de rechtvaardige in het uur dat Hij boos is, hoeveel meer in het uur van zijn welbehagen. Gelijk er gezegd is: “Zo spreekt de Eeuwige: In het uur van min behagen, geef Ik je antwoord.” (Jes. 49:8)

Vertaling: Arie C. Kooyman

Handleiding voor het lezen van een mashal

Hoe lees je nu eigenlijk een rabbijnse parabel (mashal)? Het is belangrijk om te weten dat de meeste rabbijnse parabels gericht zijn op het oplossen van een probleem of onduidelijkheid in de tekst van de Torah (de eerste vijf boeken van het Oude Testament). We vinden de meshalim dan ook in de midrash, een rabbijnse vorm van exegese.
In het voorbeeld links treffen we dus eerst een citaat aan uit de Torah (met een bepaald probleem), en daarna pas komt de mashal. De mashal wordt vaak geïntroduceerd met een vaste formule, zoals ‘een parabel, het lijkt op’. Na het eigenlijke verhaaltje (de mashal proper) volgt de uitleg van de mashal, waarin de brug wordt geslagen met het probleem in de Torah. Deze uitleg wordt de nimshal genoemd. De nimshal wordt vaak geïntroduceerd met het woordje ‘zo’.
Kun jij ontdekken hoe de mashal hiernaast het probleem in de Torah oplost?

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.