Parabel van de maand november

In deze rubriek presenteren wij elke maand een rabbijnse parabel (mashal) uit de midrash. Soms lijken die parabels op gelijkenissen uit het Nieuwe Testament, soms helemaal niet, maar altijd zetten ze aan tot nadenken.

Sifre Numeri, Pisqa 84

En het geschiedde toen de ark opbrak, dat Mozes zei: “Sta op, o Eeuwige, zodat uw tegenstanders worden verstrooid en uw vijanden voor u vluchten” (Num. 10:35).

Een andere schriftplaats zegt: “Op gezag van de Eeuwige legerden zij zich, en op gezag van de Eeuwige braken zij weer op” (Num. 9:23). Hoe kunnen beide schriftplaatsen worden gehandhaafd?

[…Een parabel] Waarmee is dit te vergelijken? Met een koning van vlees en bloed, die wanneer hij op reis ging, door zijn vriend werd vergezeld. Steeds wanneer hij opbrak, zei hij: ‘Ik breek niet op totdat mijn vriend gekomen is.’ En wanneer hij rustte, zei hij: ‘Ik rust niet totdat mijn vriend gekomen is.’
Zo zie je dat gehandhaafd blijft dat ze rustten op gezag van Mozes, en dat gehandhaafd blijft dat ze rustten op gezag van de Eeuwige. Op gezag van Mozes braken ze op en op gezag van de Eeuwige braken ze op. (Vertaling: Arie Kooijman)

Handleiding voor het lezen van een mashal

Hoe lees je nu eigenlijk een rabbijnse parabel (mashal)? Het is belangrijk om te weten dat de meeste rabbijnse parabels gericht zijn op het oplossen van een probleem of onduidelijkheid in de tekst van de Torah (de eerste vijf boeken van het Oude Testament). We vinden de meshalim dan ook in de midrash, een rabbijnse vorm van exegese.
In het voorbeeld links treffen we dus eerst een citaat aan uit de Torah (met een bepaald probleem), en daarna pas komt de mashal. De mashal wordt vaak geïntroduceerd met een vaste formule, zoals ‘een parabel, het lijkt op’. Na het eigenlijke verhaaltje (de mashal proper) volgt de uitleg van de mashal, waarin de brug wordt geslagen met het probleem in de Torah. Deze uitleg wordt de nimshal genoemd. De nimshal wordt vaak geïntroduceerd met het woordje ‘zo’.
Kun jij ontdekken hoe de mashal hiernaast het probleem in de Torah oplost?

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.