Parabelproject

Parabelstudiemiddag 10 maart – iedereen is welkom!

Op 10 maart organiseert het Parabelproject in samenwerking met Luce (het instituut voor postinitieel onderwijs van de Tilburg School of Catholic Theology) een studiemiddag over de parabels. Alle lezers van onze blogs zijn daar natuurlijk ook van harte welkom bij! Lees hieronder het programma voor de middag. Inschrijving kan via de website van Luce.


Studiemiddag: Verrassende parabels

prof. dr. Annette Merz, prof. dr. Marcel Poorthuis, Martijn Stoutjesdijk MA, Jonathan Pater MA

Parabels behoren tot de bekendste verhalen uit het Nieuwe Testament. In de parabel, of gelijkenissen, verpakt Jezus een boodschap, verrassend en nieuw voor de oorspronkelijke toehoorders en nog steeds prikkelend voor mensen die de parabels vandaag de dag lezen of horen.

In deze studiemiddag maken deelnemers op een verrassende wijze kennis met bekende én onbekende verhalen. Want niet alleen Jezus, maar ook de rabbijnen vertelden parabels. In de vroegrabbijnse teksten zijn er meer dan duizend te vinden, terwijl het Nieuwe Testament er slechts veertig kent! Door de rabbijnse en de nieuwtestamentische parabels te vergelijken kunnen we meer over hun betekenissen te weten komen, wat soms tot verfrissende inzichten leidt.

Het hele idee van een parabel is om het publiek te verrassen met een onverwachte clou. Altijd zet dat aan tot nadenken. De workshops maken dat concreet door parabels te verbeelden in bibliodrama of door ze te lezen aan de hand van een specifieke leeswijzer. Op zoek naar verrassende overeenkomsten en even verrassende verschillen, gaan de deelnemers op verschillende manieren met de parabels uit het vroegrabbijns Jodendom en het Nieuwe Testament aan de slag.

Programma

14.00-14.30 uur: Inleiding Verrassende wendingen door prof. dr. Marcel Poorthuis

14.30-16.30 uur: parallelle workshops

  1. Verrassende methodologie. Workshop bibliodrama met parabels. Prof. dr. Annette Merz
  2. Verrassende lezingen
    a) ‘Een anti-kapitalistische lezing van de parabel van de talenten.’ Martijn Stoutjesdijk MA
    b) ‘Vreemde maaltijden in het Nieuwe Testament en daarbuiten.’ Jonathan Pater MA

De studiemiddag wordt verzorgd door onderzoekers van de Tilburg school of Catholic Theology die betrokken zijn bij het Parabelproject. Zij doen onderzoek naar verschillen en overeenkomsten tussen vroegrabbijnse en christelijke parabels, om in kaart te brengen waarom en hoe christendom en Jodendom uit elkaar groeiden.

Prof. dr. Annette Merz (PThU/TST) en prof.dr. Marcel Poorthuis (TST) zijn als senior wetenschappers programmaleiders van het Parabelproject, Jonathan Pater MA en Martijn Stoutjesdijk MA werken aan het project als promovendi.

Praktische informatie

Datum: 10 maart 2017, 14.00 tot 16.30 uur.

Locatie: Nieuwegracht 65, 3512 LG Utrecht.

Kosten: € 25; leden VAK/Dialogos € 15. Studenten TST en FHTL na aanmelding gratis.

Inschrijven: via deze pagina (u kunt in het formulier aangeven welke workshop uw voorkeur heef, a) of b); ter plekke kan nog van voorkeur gewisseld worden).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.